Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Min nya servis #blogg100 dag 3

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Mon, March 03, 2014 18:09:44

Riktigt vad det blir för båt i sommar får vi se. Jag tänker samla i hop förra årets erfarenheter av att sälja båt (kommer här snart) och ta nya tag för att sälja. I juni blir det i alla fall Bohuslän till sjöss, (mer om det kommer också.) Och så finns ju förstås Myran kvar, men det känns inte så där jätte lockande att pyssla med den. Faktiskt har jag knappt inte varit och tittat till den en enda gång i vinter.

Men för att inte förta alla båtglädje har jag slagit till och köpt mig en ny båtservis, som kommer att funkar var jag än dricker mitt morgonkaffe.

På Båtmässan i Göteborg fann jag en magiskt kittel, som hämtad från Harry Potter, En sådan som piper när vattnet kokar. Tänk själv, man vaknar kaffesugen, men i stället för att stå och vänta på att kaffevattnet ska koka går man tillbaka i kojen och ligger där och väntar på att det ska börja pipa. Kan det bli bättre?
-Absolut, i stället för en trist kaffe kopp i plast ska det bli morgonjava i en äkta bleckmugg, inköpta på flygplatsen i Longyearbyen, vackert röda dekorerade med en isbjörn och texten ”dangerous Marinelife”.  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post121

Lufttorkad Lyx

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Thu, March 28, 2013 23:30:14

I dag var det dags att smaka av årets mest lyxiga men lätt lagade mat. Ett lång kok utan dess like. Den lufttorkade skinkan. Strax efter jul köpte jag en julskinka på extrapris. Tre månader senare är den förvandlad till en lyxig lufttorkad skinka värd hundratals kronor, om jag skulle köpa den i butik, utan att jag behövt lyfta ett finger.

För några tior per kilo blev den min kring nyår. Jag har inte behövt göra mer än att bära hem den, ta ut den ur plastförpackningen, torka av den och hänga upp den över fjärrvärme aggregatet i källaren.

Där har den sen fått hänga i tre månaders tid. Nu är den klar och provsmakad. Fjärrvärme aggregatet är ett perfekt ställe att torka kött på: Spillvärmen gör att det blir en svag men stadig luftström som har väldigt låg relativ luftfuktighet. (den är ju nyss uppvärmd). Ytan på köttet blir snustorr och då finns det ingen risk att köttet surnar, ruttnar eller möglar.

Förra året provade jag att göra som livsmedelsindustrin, fuska och koka den innan jag torkade den. Det gick snabbt och blev bra. I år var jag mer grundlig. Ingen kokning bara torkning. Det tog längre tid men blev ännu bättre.

Läs mer om lufttorkad skinka  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post89

Om kungligheter, påvar och konserver.

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Sun, March 17, 2013 15:12:30

Handen på hjärat: Kungligheter, påvar och konserver är utan tvekan anakronismer de funktioner de en gång hade är hopplöst överspelade.

Makt ska utövas av folket, äktenskap och relationer är angelägenhet för var och en oberoende av kön eller börd och sedan den miljövänligare Tetra Brik tog över de krossade tomaterna är det väl egentligen bara majskornen till fredags tacosen som måste köpas i konservburk.


Den som vill kan slå till på ett Bullens coctailtrumsett framtaget av Hellstone

Ändå finns de där. Plåtburkarna, kungligheterna och påvarna skramlandes och tagandes plats - kan tyckas - helt i onödan i våra liv.

För mig är dock vilken son eller dotter till en polis eller gruvarbetare lika god som en ann´. Därför ägnar jag min tankemöda åt konserver.

Mat för Oceaner

Om man inte ska ge sig ut på världshaven kan man klara sig utan många konservburkar ombord. Under flera år kryssade vi runt på Vänern och dess till- och frånflöden med en burk persikor ombord. Jag och dottern satte till sist i oss den i samband med en höstupptagning. Värre var det med sardinburken med Gustav V på. Hur den till slut försvann har jag faktiskt ingen aning om. Men borta är den.

Däremot hittade jag både en burk Bullens Pilsner korv och en burk Stabburet Leverpostei - Myra är som bekant en norsk båt - när jag i dag kikade i matkällaren. Burkar som senast till midsommar kommer att vara omsatta och ersatta med nya.

Jag säger inte att Leverpostei eller Bullens pilsnerkorv smakar bättre än Kung Gustav sardiner i tomat men i motsats till ABBA hanterar Scan och Stabburet sina burkar med finess. Abba har föga lyckosamt ersatt det gamla omslagspappret med en påse, och på den och hemsidan har man smetat på en blaffa som talar om att burken är rik på omega 3.

Stabburet däremot balanserar tradition och förnyelser. Med jämna mellanrum byter man leverpostei-unge på burken. Då skriver aviserna artiklar om vad de gamla postei-barnen gör nuförtiden. Och vid senaste bytet tog man burken in i 2000-talet med en liten jenta på burkens bild.

Bullens-punkt-se vårdar retro känslan. En tid kunde man till och med beställa en smärtingbag med texten Bullens på. Och vem vet - i väntan på att Abba kommer ut med en modern V Gurra - kanske Scans nästa kampanj som parallell till dagens matskandaler, tar sitt avstamp i salmonella och Alvestaepedemin som på 1950-talet var upptakten till att Bullens korv överhuvudtaget kom till.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post77

Paella marinera

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Mon, March 04, 2013 22:44:31

-Paellan du gjorde sist smakade bättre än den här.

-Sist jag gjorde paella var när vi var på båtsemester.

-Jag vet, svarade min fru.

Vi satt på en ganska hygglig restaurang och åt en ganska hygglig paella. Vackert gul med färska grönsaker och hela musslor i skal. Ändå sa min fru på fullt allvar att den jag gjorde var bättre. Hemligheten var inte att jag hade ett kuvert saffran i plånboken och att den vi åt sannolikt var vackert gul främst av gurkmeja. Hemligheten heter grötris.

I alla recept står att man ska använda långkornigt ris. Det är fel. Riktig paella ska göras på grötris. Vi lärde oss paella i Valencia, paellans hemstad på vår bröllopsresa. I det utdikade våtmarkerna i Albufera utan för stan odlas ris, rundkornigt ris även kallat grötris.

Basen är alltså rundkornigt ris 1 dl/pers, lite saffran, hönsbuljong(tärning), vitlök och en skvätt vittvin om du har. Allt blandas ned i den personliga stekpannan Sen kan du improvisera: En skivad choritzo, några oliver, fisk, strimlade soltorkade tomater eller paprika, en kanin, kycklig eller (konserverade) musslor eller räkor. (Skaldjur liksom ärtor läggs i sist och ska inte koka)

Det finns några ursprungliga varianter men det är ungefär som med pizza. Ingen ska sätta näsan i vädert och säga att vare sig kebabpizza eller pizza uppkallad efter stadsdelar eller hemmalaget inte skulle vara riktig pizza.

Vegetarisk paella är garanterat fri från hästkött.

Men så vi har provat paellamix. 3-4 väldigt små portioner i en påse som pimpades med kassler, oliver och en burk musslor. Den var snabb lagad men har man brått tror jag det är bättre att satsa på minutris nästa gång  • Comments(1)//myrablogg.rodarummet.net/#post69

Jag har (inte) en personlig stekpanna

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Sun, March 03, 2013 20:38:41

Att åka på skidsemester är lite som att åka på båtsemester. I alla fall när det gäller maten. Båtmat är ju ett kärt tema för myra(b)loggen. Med lite planering får man till det mesta.

Men det det finns en avgörande skillnad:Köksutensilierna.

I stugan på fjället får man använda de grytor och prylar som finns,i båten har jag mina egna utvalda: Till exempel min personliga stekpanna. Jag sökte noga och till slut fann jag den, och min hustru gav mig den i julklapp. Just en sådan som jag ville ha perfekt för båtbruk; teflonbotten som inte bränner; tunn plåt som snabbt blir varm; höga kanter så man kan göra sås; ett stort lock och bäst av allt den rymmer fyra kotletter.


bilden föreställer en opersonlig stekpanna

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post68

Mitt kök - inside information

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Sat, March 31, 2012 11:22:36
Segel eller motor? Sprit eller gasol? De är viktiga frågor för varje båtägare. Själv har jag motorbåt och ett Origo spritkök, som varken kräver mast, installation eller gasoltub som tar plats. Förra året renoverade jag byssan till modernare standard, men för att få mat på bordet gäller det att lägga lite omtanke också på utrustningen i köket.
Mina grytor och pannor är valda med omsorg. En vid gryta med ganska tunn botten är stabil och tar tillvara värmen från blosset bäst. I den kokas vatten till potatis kaffe och diskvatten.

Stekpannan är en teflonpanna med två handtag, höga raka kanter och lock som jag efter mycket letande hittade på ÖoB och önskade mig som en högst personlig julklapp härom året. Förutom att steka i är den perfekt för att laga paella, göra grytor eller poppa popcorn i. Med locket på blir den fort varm, och maten håller värmen.

1. Grytor och pannor

2. En titt i hemliga lådan

3-4. Frukost med burkugn och farmors gamla kaffepanna

Plast och vassa knivar.

Vassa matknivar är bra i en båt. Ofta sitter man lite på trekvart och äter. Plastredskap är snälla mot grytor, lätta att diska och torka och står emot påväxt (något som trä inte gör). I båten använder jag ofta sax för att inte spilla när jag öppnar förpackningar eller gör sallad.

Beredningskannan med lock och gradering från Biltema är en liten favorit. Den är stabil som tillbringare, men den fungerar också som skål att blanda i. En filékniv är perfekt till kött, grönt och bröd eller om man lyckats hitta en fisk. Lätta böjliga skärbrädor och durkslag i silikon och lufttäta burkar säljs dyrt i båtaffären eller för några tior i lågprisaffären.

Skafferi.

Det finns två sorters båtmat. Sådan mat man har ombord och sådan mat man tar ombord. Jag försöker alltid att ha ordentligt med mat ombord. Inget ska saknas för att kunna improvisera ihop en måltid; konserverad skinka, korv och grönsaker liksom pasta, potatismos och färska morötter är exempel på mat som kan finnas ombord.

Vad jag har ombord kan variera lite från år till år, och gränsen mellan ”ha mat” och ”ta mat” är ibland flytande. Men tillbehör som oliver, soltorkade tomater, parmesanost, senap, olja, vinäger buljongtärningar, kryddor och portionsförpackningar med chilisås och soja, finns också med för att sätta piff på en middag.

Självklart finns det i förråden också kaffe, kex, dricka, bake-offbröd och allt som behövs för att kunna fixa fika och frukost. Till det är förpackningar med ost i kuber och små marmeladburkar också trevlig att ha ombord.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post31

Un forno sui fornelli - burkugn på italienska

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Sun, October 23, 2011 23:09:53

Smaka på det! Eller besök den franskspråkiga Un four sur votre cuisinière sidan. Förra inlägget handlade om Petters falukorv. Nu blir det frukostfrallor, efterrätts-paj och pepparkaka i en hämningslös hyllning till Omnias tidlösa klassiker och bakmaskinsdräpare aka. ”burkugnen”. Det blir produktplacering och reklam helt utan krav på motprestation från tillverkaren.

För den som inte vet: En burkugn är en klassisk båt och camping pryl. Den ser ut som en stor upp och nedvänd sockerkaksform med lock som du ställer på ditt sprit- eller gasolkök. Och vips har du en ugn att baka och laga mat i där andra är hänvisade till grillkorv, färdigköpt potatissallad gamla bullar och mjuka småkakor. Och bara doften av när nygräddade frukostfrallor kommer att driva din omgivning till vansinne. Själv har jag till exempel en tidig morgon upplevt hur den förmådde en båtgranne att börja grilla dagsgammalt franskbröd på sin gasolgrill.

1. Frukost men varma bake-off frallor med ost som smälter, marmelad och smör som rinner, pulverkaffe och Oboy!

2. Petter håller oss i tukt och förmaning och kräver KRAV-märkt kaffe och choklad: Vi har bytt ut de svindyra och små påsarna med vatten-Oboy! och blandar i stället drickchoklad med torrmjölk som vi förvarar i luft- och vattentäta burkar.

3 & 4. Sockerkaka/mjuk pepparkaka.
Ett paket kakmix och lite vatten. Rör i hop grädda och du har nybakad kaka till kaffet. Hur man gör behöver egentligen ingen förklaring. Men jag höjer ett varnande finger för värmen. Den ska vara lägre än du tror. Burkugnen blir lätt lite het längs hålet och du kan bränna kakan om du inte är försiktig.

5 & 6 På bilden är det hallon i pajen och hemgjord saft i glasen. Men färska bär är känsliga och mår varken bra av förvaring eller transport. Hittar vi inga bär att plocka där vi ankrat är det bra att ha stuvat ned några stjälkar rabarber i kölsvinet. De är hållbara och klarar både sjögång och avsaknad av kyla.

Efterrättspaj.

100 gram smör eller margarin

1 dl socker

1 dl vetemjöl

Säsongens bär, frukt eller rabarber.

Eventuellt lite Potatismjöl, socker eller vaniljsocker.

1 pkt vaniljvisp. (är enligt förpackningen kylvara, men av erfarenhet vet jag att den klarar sig bra i speceriskåpet)

Jag brukar göra pajdegen hemma, lägga den i en en platspåse och frysa. Men även efter att den tinat är hållbarheten inga problem. Även i båten är en plastpåse bra att använda för att blanda ingredienserna.

Tryck ut degen i botten på burkugnen, är degen varm är det inte helt lätt att få upp den på kanten av formen. Medan du gräddar skalet kan du därför trycka ut den ytterligare med en sked så den kommer upp en bit. Efter ca 10-15 minuter fyller du på med bär eller frukt, strör på lite socker och låter det smälta samman.

  • Comments(1)//myrablogg.rodarummet.net/#post20

Petters falukorv i burkugn, Nysäters Stn. II

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Wed, October 19, 2011 11:29:39

Petter lagar falukorv i burkugnen. Stekt falukorv med makaroner är rätt trist mat. Men ugnstekt är hur gott som helst. Och kan man dessutom klara av alla momenten själv när man är sju år gammal då är man mycket stolt. En burkugn är en fantastisk uppfinning

En falukorv
Ett äpple

En lök

En tomat

Senap & ketchup

Smältost

pasta, potatismos etc.

Droppa några droppar olja i botten på burkugnen. Lägg i korven och skär skåror i den. Fyll dem med tunna lök-, äpple- och tomatskivor. Det som blir över hackar du och lägger du runt korven. Lägg några klickar ketchup och senap på koren (vi brukar ha fransk senap i båten). Lägg sedan osten ovan på senapen. Ombord har vi aldrig hårdost utan vi använder mjukost - oftast från ”Skrattande Kon” - som klarar sig utan kyla. Stek korven i burkugnen på lite lagom värme tills den är klar.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post19
Next »