Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Hemmavatten och hembyd

AnnatPosted by Mårten Ohlsson Fri, October 19, 2012 21:53:27

Det är höst och sen septemberkväll. Jag stänger dörren till rättarbostaden, som är full med värme och ljus, bakom mig. När jag går över ängen ned mot sjön träffar de första regndropparna mitt ansikte och kronorna i strandskogen viskar. Ingen funderade på att jag skulle ge mig ut i den mörka natten. Tvärt om, när skymningen började falla ställde värdfolket fram mat på bordet och någon sa ”Men du har väl inte brått hem” och fortsatte berätta nyheter från ön.

Jag släcker pannlampan när jag kommer ned till bryggan och låter ögonen vänja sig vid mörkret medan jag startar motorn, tänder lanternor och gör loss förtöjningarna innan jag skjuter ut.

Efter en sista somrig dag med en klarblå himmel och smult vatten med fiskare, motorbåtsfolk och segel på fjärdarna har vädret slagit om. En kraftig sidvind tar tag i båten och hon rullar i vågorna. Jag rätar upp henne, sätter kurs mot vinden och ger gas nog för att hon ska komma upp på sin egen bogvåg och inte stampa i de korta krabba vågorna.

Jag siktar Märrholmens fyr men håller den lite om babord tills jag ser babordspricken där farleden viker mot väst och fortsätter mot styrbordspricken vid Tynäs. Nu är det tomt på båtar, inga lanternor. Det är svart och det syns varken himmel, horisont eller hav. Bara vita gäss och två skyar av skum en röd och en grön som slår upp på ömse sida om båten. Motorn spinner och torkarna sveper bort regnet och sjöarna som träffar vindrutan.

Varken himmel eller hav syns när jag styr över mörka kända vatten

Det känns tryggt och fullkomligt odramatiskt. Då och då drar jag upp lite ljus på GPS:en för att bekräfta min position. En liten skiftning i mörkret säger mig att där, just där finns öppningen genom Gerholmsvassen. Utan att dra av styr jag in i en mjuk båge och det blir lugn när jag glider in i rännan och omsluts av vass. Det här är mina vatten, mina hemmavatten och mina öar sedan 25 år.

Det är märkliga att så få i stan är kända med det här. För dem är den här skärgården ett okänt rike med främmande namn på öar, holmar och fjärdar. Få har varit här och ännu färre hittar här allra minst en mörk natt som nu. Ändå är älven, deltat och den stora sötvattensarkipelagen något av det mest märkliga och unika vi har här. Så nära och så okänt. Men för mig är dessa hemma vatten inte vilka vatten som helst utan faktist också min hembygd. Ungefär så funderar jag medan jag långsamt glider in i älvfåran och vidare in i viken brygga och hemmahamn finns.  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post42

En kväll i juni

AnnatPosted by Mårten Ohlsson Sat, June 16, 2012 20:37:01
Petter och Andrine förslog båttur med Bullens pilsnerkorv som fredagsmys.

Det blev smultron som bonus

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post38