Myra(b)loggen

Här slutar Myra(B)loggen.Min Båt

Posted by Mårten Ohlsson Tue, November 04, 2014 19:45:50

På bilderna ser du sista gången vår Myra 23 Elsa Giraff la ut från bryggan hemma i Orrholmsviken en söndag i september. Hon seglar vidare mot nya vikar, öar och horisonter. Och med det slutar också Myra(B)loggen.

- Så vad händer nu?
- Var lugna, vårt båtliv har tagit en ny kurs. Vi var inte torrsatta mer än i sexveckors tid. Och kanske vill någon veta mer om hur det gick till och vad som hände sedan? I så fall kanske det blir en ny blogg eller något annat.

Men Myra bloggen är i hamn. Den tog ett avstamp i det material som jag inte fått plats med på myra sidan(www.myraboats.tk är förövrigt kapat, så och vill du besöka den får du gå på http://www.rodarummet.net/myra/).

Tack alla som följt med på resan.
Vi ses!
Mårten
#Blogg100 - sista dagen #Blogg100

Posted by Mårten Ohlsson Tue, April 15, 2014 10:55:32

Mitt #Blogg100 deltagande blev inte som jag tänkt mig i år. Goda förutsattes och idéer stannade just på idéstadiet. Det är bara att inse att när andra är halvvägs kastar jag in handduken.

En hel del inlägg har jag i alla fall läst, och det kommer jag att fortsätta med. Men till alla er tänker jag att tipsa om min favorit videoblogg "WhiteSpotPirates"

En videoblogg där vi var fredag får följa en ung tysk kvinna som sålt allt hon äger och som nu berättar och visar klipp om sin relation och vedermödor med Karl. Men var inte oroliga, hon klarar sitt Bechdel-test:

KARL är nämligen namnet på den bättre begagnade båt hon köpt sig i Panama och som hon med mycken möda och stort besvär så sakteliga gör shipshape för att kunna ”Untie the lines” och ge sig ut på sin drömresa. Karl är med anrdra ord en hon ;)
Bloggen är otroligt välgjord. De flesta båtbloggar och videor är otorligt sega, för långa klipp och för mycket tjat och ful musik, även när det är gjort av proffs. Här är det annorlunda snyggt och proffsigt filmat och redigerat men utan förlora den nära känslan.

Sommar planer #blogg100 dag 9#Blogg100

Posted by Mårten Ohlsson Sat, March 15, 2014 23:53:49

Jag gick in på båtklubbens hemsida. Ett antal båtar hade haft påhälsning av bovar och där fanns en uppmaning om att titta till båten. Det var i december. Jag har inte varit där, och tänker att jag aldrig förr lämnat så mycket saker ombord. spännande?

Njae. tar med kameran i morgon.

http://www.laget.se/Skoghalls_Batsallskap/News/3291359/Titta-till-din-bat!inför helgen #blogg100 dag 8#Blogg100

Posted by Mårten Ohlsson Fri, March 14, 2014 20:21:14

Det känns lite trögt med bloggandet. Å andra sidan har jag just startat. Dag åtta av hundra. Då är man knappt uppvärmd.

Det var sol i veckan, Jag hade en tanke om att göra lite båtpyssel i helgen. Men nu faller regnet. Så vi får se. Kanske ska jag skriva en annons och lägga ut. Båt sajterna börjar så smått fyllas med båtar.

Vi får se, men nu somnar jag snart i soffan.inför helgen #blogg100 dag 8#Blogg100

Posted by Mårten Ohlsson Fri, March 14, 2014 20:21:11

Det känns lite trögt med bloggandet. Å andra sidan har jag just startat. Dag åtta av hundra. Då är man knappt uppvärmd.

Det var sol i veckan, Jag hade en tanke om att göra lite båtpyssel i helgen. Men nu faller regnet. Så vi får se. Kanske ska jag skriva en annons och lägga ut. Båt sajterna börjar så smått fyllas med båtar.

Vi får se, men nu somnar jag snart i soffan.Kocken och hans båt #blogg100 Dag 7Båtkultur

Posted by Mårten Ohlsson Wed, March 12, 2014 23:00:17

Blog imageDet fanns en tid när unga män som ville se världen kunde gå till sjöss. Men att mönstra på som obefaren matros, mässpojke eller kökselev var inte alla gånger enkelt. Om detta handlar filmen Kocken.


Filmen Kocken är ett drama som utspelar sig i byssan på ett handelsfartyg år 1969. På roll listan finns Kjell Bergqvist men den mest spännande rollen innehas av är fartyget; Snow Drift ett gammalt Salén fartyg som spelar sig själv.

Filmen utspelar sig och är inspelat på och kring fartyget som är något av en tidskapsel från den tid hon var Salén Rederiets modernaste skepp och stolthet. Vi får följa med ombord på en resa från Göteborg till Sydafrika på ett fartyg där inget är vad det verkar, ingen är att lite på.

Saléns var en av de stora svenska redarfamiljerna fram tills 1984 då de gjorde en av örra seklets största konkurser. I flottan fanns då kylfartyget Snow Drift. Hon var ett av sju systerfartyg som rederiet lät bygga kring 1970. Med däckshus och kommandobrygga midskepps, ett djärvt språng i stäven och ett nästan segelbåtsliknande akterskepp var hon en vacker mycket båt.

Sina sista år var hon bekvämlighetsflaggad på Cook Island och ägdes av rederiet Holy House Shipping. Ett rederi som gjort sig känt för att segla i smått grumliga vatten och hålla sig undan så mycket avgifter och kontroll som möjligt. Och så sent som 2012 kördes hon upp för upphuggning på stranden i Indiska Alang. En av de skeppskyrkogårdar där uttjänta fartyg huggs upp under vidriga förhållande för arbetare och miljö. Något att tänka på nästa gång du läser om Mats Ruhne och hans Toscanska vingård. http://www.terreno.se/ i ett mysigt resereportage.

Och hur var det med filmen då: absolut sevärd och får därför betyget Fyra AnkareTid till Salu #Blogg100 dag 7#Blogg100

Posted by Mårten Ohlsson Tue, March 11, 2014 23:14:00

I montern hade motortillverkaren ställt upp sin självgående gräsklippare. Först tyckte jag den var lite rolig. Köp en automatisk gräsklippare, låt den klippa gräset medan du är på sjön. Kort sagt om du köper en gräsklippare så köper du tid. Men är det verkligen så, kan man köpa tid? Eller rättare sagt är det mödan värt?
Blog image

En slik klippare kostar i runda slängar 20 tusen. Det är en summa som i runda slängar motsvarare vad en sjuksköterska eller lärare har ut i månaden efter skatt. En månad som består av 30 dagar och ungefär 165 arbetstimmar. Låt oss anta att det en timma att klippa gräset i trädgården. Om du klipper det 15 gånger på en sommar tar det 15 timmar om året. Det betyder att om din gräsklippare håller i 11 år , då kommer du att har du gått jämt ut! Lika många timmar som det tog att jobba i hop lön till klipparen har du nu sparat in. Men det förutsätter att du faktiskt varit på sjön varje intjänad timma. Om fem timmar om året används till något annat får du finna dig i att det i stället tar 17 år innan du får mer tid att vara på sjön.

Innan dess har det faktiskt varit mer lönsamt att ta ledigt, gå ned i arbetstid och nyttja den tiden till att vara på sjön i stället för att använda min dyrbara tid till att jobba i hop pengar till en automatisk gräsklippare. Sen räknar jag på fingrarna och konstaterar att om 17 år är jag pensionär.Sjöstuvat - #Blogg100 dag 6Båtkultur

Posted by Mårten Ohlsson Sun, March 09, 2014 16:05:55

I går presenterade jag mitt #blogg100 inlägg med ordet ”klargöring”. Tanken var att som så ofta använda en maritim term eller ingång. Och så började jag fundera på hur maritima termer används i vardagspråket, och det blir temat för dagens inlägg.


I motsats till landkrabbornas betydelse som handlar om att förklara och sätta ned foten ”en gång för alla”, är ”klargöring” att göra sitt fartyg i ordning för en längre sjöresa. Det finns inte i SAOB men det är ändå belagt tex. i denna text som handlar om svenska expeditioner till Afrika 1749.

När jag jobbade i det stora statliga verket infördes ordet Klargöring som en av de tjänster man på/erbjöd medborgarna. Om den sa en klok och underfundig myndighetsdirektör till mig . i enrum, ”Klargöra, det är väl något man gör med båtar...” Jo, det kunde jag inte förneka, men samtidigt; tanken om medborgarna som fartyg som då och då av det allmänna, kan behöva bistås och förberedas för sin resa över haven känns väl ändå ganska tilltalande?

”Gå av stapeln” är ett annat maritimt ord som gått i land, Men vad betyder det egentligen? Att gå av stapeln innebär att en nybyggd båt går av stapelbädden, den stödkonstruktion som den byggdes på ned i sjön. Det vill säga ordet är en synonym för att sjösätta. Jag tänker inte vara språkpolis och säga att ”endast båtar går av stapeln,

Men eftersom båtar normalt bara går av stapelbädden en gång, kanske man bör besinna sig innan man skriver ”Landsbygdssveriges årliga höjdpunkt Landsbygdsgalan går traditionsenligt av stapeln i Stockholm”

Men det finns allt plats för fler marina termer. Ordet ”sjöstuva” till exempel. Nej, det handlar inte om matlagning, utan om att packa in och surra last och lösa föremål inför annalkande oväder eller färd över öppet hav:

-Nu väntar tuffa tider, men allt är sjöstuvat, sa finansministern. Det vore väl något för att säga inför en stundande lågkonjunktur?


Eller kanske kan du prova att i stället för att ”vara kränkt”, ge djup och tyngd åt en mindre oförrätt genom att kräva att missdådaren ska "få smaka katten" (Albert Engström, Bleck och Saltvatten)

Slutligen slår jag ett slag (sic!) för det lite trevligare ordet ”furnering”. Ett ord som enligt SAOL betyder ”förse med”, men som i sjösammanhang innebär att fylla på förråden så att mat, förnödenheter och alla de tillbehör som behövs för fartyg och besättning finns ombord. Hädanefter är det slut med storhandling, från och med nu anbefalles att vi använder ordet ”furnering”.