Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Sjöstuvat - #Blogg100 dag 6

BåtkulturPosted by Mårten Ohlsson Sun, March 09, 2014 16:05:55

I går presenterade jag mitt #blogg100 inlägg med ordet ”klargöring”. Tanken var att som så ofta använda en maritim term eller ingång. Och så började jag fundera på hur maritima termer används i vardagspråket, och det blir temat för dagens inlägg.


I motsats till landkrabbornas betydelse som handlar om att förklara och sätta ned foten ”en gång för alla”, är ”klargöring” att göra sitt fartyg i ordning för en längre sjöresa. Det finns inte i SAOB men det är ändå belagt tex. i denna text som handlar om svenska expeditioner till Afrika 1749.

När jag jobbade i det stora statliga verket infördes ordet Klargöring som en av de tjänster man på/erbjöd medborgarna. Om den sa en klok och underfundig myndighetsdirektör till mig . i enrum, ”Klargöra, det är väl något man gör med båtar...” Jo, det kunde jag inte förneka, men samtidigt; tanken om medborgarna som fartyg som då och då av det allmänna, kan behöva bistås och förberedas för sin resa över haven känns väl ändå ganska tilltalande?

”Gå av stapeln” är ett annat maritimt ord som gått i land, Men vad betyder det egentligen? Att gå av stapeln innebär att en nybyggd båt går av stapelbädden, den stödkonstruktion som den byggdes på ned i sjön. Det vill säga ordet är en synonym för att sjösätta. Jag tänker inte vara språkpolis och säga att ”endast båtar går av stapeln,

Men eftersom båtar normalt bara går av stapelbädden en gång, kanske man bör besinna sig innan man skriver ”Landsbygdssveriges årliga höjdpunkt Landsbygdsgalan går traditionsenligt av stapeln i Stockholm”

Men det finns allt plats för fler marina termer. Ordet ”sjöstuva” till exempel. Nej, det handlar inte om matlagning, utan om att packa in och surra last och lösa föremål inför annalkande oväder eller färd över öppet hav:

-Nu väntar tuffa tider, men allt är sjöstuvat, sa finansministern. Det vore väl något för att säga inför en stundande lågkonjunktur?


Eller kanske kan du prova att i stället för att ”vara kränkt”, ge djup och tyngd åt en mindre oförrätt genom att kräva att missdådaren ska "få smaka katten" (Albert Engström, Bleck och Saltvatten)

Slutligen slår jag ett slag (sic!) för det lite trevligare ordet ”furnering”. Ett ord som enligt SAOL betyder ”förse med”, men som i sjösammanhang innebär att fylla på förråden så att mat, förnödenheter och alla de tillbehör som behövs för fartyg och besättning finns ombord. Hädanefter är det slut med storhandling, från och med nu anbefalles att vi använder ordet ”furnering”.

  • Comments(2)//myrablogg.rodarummet.net/#post124