Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Bergholmen II - No time for heros

BåtresorPosted by Mårten Ohlsson Sun, September 18, 2011 00:18:14

No time for heros

Vem vill inte göra hjältedåd? Och sedan med en axelryckning besvara översvallande tack med ett ”Du skulle gjort samma sak för mig” väl medveten om haveristens okunskap och oförmåga. Vem vill inte se tacksamheten, skammens rodnad på hans kinder och blicken falla undan när du vet att han vet; ”jag är bättre än dej”? Ty så låga är vi människor.

Hur bitter är det då inte att se ett sådant tillfälle glida ur sina händer. Hur bittert är det då inte att vara den räddare i nöden som tvingas ge upp och erkänna ett tillkortakommande inför en hångrinande nödställd. Att tvingas se triumfen i den nödställde blick när hans armod och nöd förvänds till hans framgång och ditt nederlag.

Detta försök till en smått Dagermansk inledning är tänkt att ge lite beredskapsstämning á la Ormen (sic!)när nu en ny resa till Bergholmen var planerad. Denna gång med hund och barn ombord.

En mindre motorbåt kom upp långsides med oss just när vi lagt ut. En snipa hade gått på grund i älven och det behövdes en större båt för att dra loss henne, berättades det.

Haveristen låg stadigt på grund på en sandbank. Ombord fanns tre personer. Vid hennes sida stod skepparen i kalsonger i det lårhöga vattnet. Hur hon hamnat där vet jag inte. Jag bestämde mig för att tömma båten på sin besättning så när som på skepparen, men att inte gå nära för att inte själv riskera att fastna.

Besättningen slapp att vada eftersom den lilla motorbåten tog dem i land medan jag försökte få över en lina. Först fäste jag den i en min hästskoboj och tänkte att den skulle driva ned mot haveristen så att de kunde plockas upp den.

1 Haveristen och den lilla motorbåten

2 Nudlar med Crabfish

3 Vi provade både fotogenlykta och Wallasvärmaren medan jag förlorade i kortspel

Efter två försök när bojen studsat mot snipans fribord utan att de fått tag i den gav jag upp. Jag halade in bojen mot den treknops strida strömmen och fick jag ta i av all kraft medan jag förstod att det här inte skulle bli enkelt. Jag ankrade en bit uppströms och den lilla motorbåten kom över med en man som tog linan.

Pliktskyldigas gjorde jag ett par försök att dra båten av grundet innan jag gav upp. Två ton och hundra hästkrafter är inte mycket mot den kraft som älven använde för att trycka snipan mot den sjögräsbevuxna banken. Så här efteråt tänker jag att de nog hade varit bättre att ha dragit henne nedströms medan besättningen stått i vattnet och försökt lyfta henne upp från grundet. Men det är lätt att vara efterklok.

Jag släppte i land mannen med linan medan skepparen stod kvar ombord på sin båt och ringde Sjöräddningen. Med en heroisk ansträngning lyfte jag handen till hälsning. Vi fortsatte mot Bergholmen.

Barnens önskemat Nudlar med Crabfish:

Några paket Japannudlar med räksmak

En burk crabfish

En liten burk konserverad majs

En påse lördagsgodis.

Efter maten spred Wallasen och fotogenlyktan milt värme och ljus. Som vanligt förlorade jag i ”finns i sjön”

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post17