Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Nysäters Stn.

BåtresorPosted by Mårten Ohlsson Wed, October 19, 2011 11:27:42

Nysäters hamn påminner mest av allt om en järnvägsstation. Bryggan ligger som en perrong längs älven och bakom den står ett stort rött godsmagasin. Huset pryds – för att göra liknelsen komplett , med en vit skyllt som med svarta bokstäver som berättar att man är i 9 km från Seffle och 45 från Arvika. Och så var det nog en gång. Hamnen i Nysäter var vad järnvägsstationen var i andra samhällen. När när slussen i Säffle och kanalen byggdes år 1837 förbands Nysäter med Vänern och den vida världen.

På badplatsen möter jag en gammal dam. Hon berättar om sin moster som i sin ungdom i början på 1900-talet tog Ångbåten från bryggan for upp längs kusten till Sundsvall där hon fått tjänst. Det nybyggda vikingacentret med vikingaskeppet Glad, uppskottade gravhögar och gamla sagor om Olofträtälja bleknar i den skarpa sommarsolen. Berättelsen om en unga kvinna som en gång tog ångbåten till en plast långt borta där hon varken satt sin fot eller kände någon blir ett mycket märkligare och större äventyr. Det är en berättelse om längtan och sökande efter frihet. Om en ångbåtsbiljett som gjorde det möjligt att söka ett annat och bättre liv i de blomstrande norrländska kuststäderna.

1 Godsmagasin sett från land - stationsplan?

2 Kanalen/stambanan

3 E 18-bron, historisk plankorsning.

5 Godsmagasinet med den vita skylten

6 Snabbköpet med Stigs föregångare Icander i Vikingahjälm, en potentiell sevärdhet

7 Hembyggdsgården serverera kaffe och bröd

Jag funderar om det inte skulle vara ett möjligt alternativ till alla Sommarsveriges gubb-grabbiga lekar. Att i stället för att klä sig till kolare, leka i vikingalekar eller vara med i riddarspel skull vi gå man ur huse i vit sommarklänning och halmhatt och bege oss ned till ångbåtsbryggan. Där skulle vi alla samlas och vänta vänta på själva ångbåten. Den som skulle ta oss med på det stora äventyret. Vi skulle fara bort från byn med sina brännvinsdoftande drängar, husaga, fattigdom, armod och smuts. Vi skulle få följa med på resan till rikedom och vinna de närmast magiska kunskaper som fanns att vinna på lanthushållsskolor, småskollärarseminarier och sjuksköterskeskolor. Och i våra bröst skulle vi känna suget efter den lustfyllda frihet som anades i ord som modershus och Stockholmsäktenskap.

Sjökort 134 NW, NE
59°17,072 N 12°46,997 E

  • Comments(2)//myrablogg.rodarummet.net/#post18