Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Un forno sui fornelli - burkugn på italienska

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Sun, October 23, 2011 23:09:53

Smaka på det! Eller besök den franskspråkiga Un four sur votre cuisinière sidan. Förra inlägget handlade om Petters falukorv. Nu blir det frukostfrallor, efterrätts-paj och pepparkaka i en hämningslös hyllning till Omnias tidlösa klassiker och bakmaskinsdräpare aka. ”burkugnen”. Det blir produktplacering och reklam helt utan krav på motprestation från tillverkaren.

För den som inte vet: En burkugn är en klassisk båt och camping pryl. Den ser ut som en stor upp och nedvänd sockerkaksform med lock som du ställer på ditt sprit- eller gasolkök. Och vips har du en ugn att baka och laga mat i där andra är hänvisade till grillkorv, färdigköpt potatissallad gamla bullar och mjuka småkakor. Och bara doften av när nygräddade frukostfrallor kommer att driva din omgivning till vansinne. Själv har jag till exempel en tidig morgon upplevt hur den förmådde en båtgranne att börja grilla dagsgammalt franskbröd på sin gasolgrill.

1. Frukost men varma bake-off frallor med ost som smälter, marmelad och smör som rinner, pulverkaffe och Oboy!

2. Petter håller oss i tukt och förmaning och kräver KRAV-märkt kaffe och choklad: Vi har bytt ut de svindyra och små påsarna med vatten-Oboy! och blandar i stället drickchoklad med torrmjölk som vi förvarar i luft- och vattentäta burkar.

3 & 4. Sockerkaka/mjuk pepparkaka.
Ett paket kakmix och lite vatten. Rör i hop grädda och du har nybakad kaka till kaffet. Hur man gör behöver egentligen ingen förklaring. Men jag höjer ett varnande finger för värmen. Den ska vara lägre än du tror. Burkugnen blir lätt lite het längs hålet och du kan bränna kakan om du inte är försiktig.

5 & 6 På bilden är det hallon i pajen och hemgjord saft i glasen. Men färska bär är känsliga och mår varken bra av förvaring eller transport. Hittar vi inga bär att plocka där vi ankrat är det bra att ha stuvat ned några stjälkar rabarber i kölsvinet. De är hållbara och klarar både sjögång och avsaknad av kyla.

Efterrättspaj.

100 gram smör eller margarin

1 dl socker

1 dl vetemjöl

Säsongens bär, frukt eller rabarber.

Eventuellt lite Potatismjöl, socker eller vaniljsocker.

1 pkt vaniljvisp. (är enligt förpackningen kylvara, men av erfarenhet vet jag att den klarar sig bra i speceriskåpet)

Jag brukar göra pajdegen hemma, lägga den i en en platspåse och frysa. Men även efter att den tinat är hållbarheten inga problem. Även i båten är en plastpåse bra att använda för att blanda ingredienserna.

Tryck ut degen i botten på burkugnen, är degen varm är det inte helt lätt att få upp den på kanten av formen. Medan du gräddar skalet kan du därför trycka ut den ytterligare med en sked så den kommer upp en bit. Efter ca 10-15 minuter fyller du på med bär eller frukt, strör på lite socker och låter det smälta samman.

  • Comments(1)//myrablogg.rodarummet.net/#post20