Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Sjövägen till Deje – andra försöket - Fasans kanal

BåtresorPosted by Mårten Ohlsson Wed, November 09, 2011 21:01:06
Vi lever i en tid då varje resa tycks vara möjlig och varje plats nåbar. Att misslyckas med en resa i betydelsen att inte nå sitt mål hör inte till vanligheten. I en tid när fritidsbåtar seglar genom Nordväst passagen kan man tro att de stora äventyren och expeditionernas tid är över, eller att de fordrar allt avlägsnare resmål med allt märkligare farkoster och fordon. Men kanske är det precis tvärt om; att de riktiga äventyren finns närmare än du någonsin kan tro. Följ med på en Sisyfosresa bland vrak och ruiner i sökandet efter sjövägen till Deje.

Mitt första försök att finna sjövägen till Deje tog slut vid ett högt Gunnebostängsel för snart tio år sedan. Då hade jag med hjälp av satellitbilder och gamla sjökort räknat ut var kanalen och slussen i Forshaga (som inte fanns med på moderna kartor) skulle finnas och hur man borde kunna ta sig dit. Väl där fann jag den ordentligt inhägnad och gjord onåbar av Fortum som med hjälp av stängsel, förbudsskyltar och tät sly höll en knappast månghövdad skara av obehöriga och nyfikna på avstånd.

Nu är stängslet är borta och en vägskyllt visar vägen till den promenadväg som numera går längs kanalen och slussen där kommunen till och med har satt upp en informationstavla. Men varken slussen eller kanalen seglingsbar. Av de gamla portarna återstår inte mycket och själva kanalen är ordentligt stängd med en fällport, bara en vattenstråle tar sig igenom i portens underkant. Det är svårt att tänka sig att det här lyfts 35 meter långa fartyg och pråmar för det 19 meter höga fallet. Men ankringsförbudsskylten en bit nedströms påminner om att här en gång varit en farled.

Forshaga kanal stod färdig 1858. Redan på 1700 talet hade frågan om en kanal och slussar funnits på dagordningen. Två försök att bygga en kanal genomfördes på 1820 och -30 talen då man hade bildat bolag, gjort konstruktionsritningar och löst in mark. Män som Balztar von Platen och Nils Ericsson hade varit inblandade men den som slutförde bygget var en man vid namn David Wilhelm Lillienhök. Ursprungligen var tanken att bygga slussar både i Forshaga och Deje så att älven blev seglingsbar ända till Munkfors. Men pengarna tog slut och några nya beviljades inte av riksdagen. I stället byggdes järnväg förbi slussen i Deje och ”Deijefors och Forshaga Slussverks Aktiebolag” bytte namn till ”Dejefors-Forshaga Jernvägs- och Slussverks Aktiebolag”.

1 en skyllt visar vägen till kanalområdet

2 De gamla slussportarna som sjömännen förväntades sköta är nästan borta.

3 Sjömärket med ankringsförbud påminner om att här en gång varit en farled.

4. Slusskammaren öppnar sig mot Klarälven i syd.

5 Kanal och dammar är gjorda utan andra hjälpmedel än händer och huvud.

6 infarten till kanalen från norr.

En lång pir av sten skiljer den stilla kanalen från det oroligt strömmande vattnet i älven på väg mot fördämningen. Det är något smått fasansfullt, spöklikt och skrämmande över kanalens blanka vattnet. På andra stranden tornar fabriksbyggnader upp sig mot den höstgrå himlen. Jag går längs kanalbanken som sträcker sig cirka fem hundra meter uppströms från det gamla fallet. Där den tar slut flyter vattnet stilla. Det är en märklig tanke att slussen, dammen och kanalen en gång byggts och konstruerats med hand och hjärnkraft med spadar och spett, tabellsamlingar papper och pennor utan hjälp av vare sig entreprenadmaskiner eller datorer,

Ce n'est pas rien d'être éclusier, nynnar jag. Men här fanns ingen slussvakt sådan lyx hade man inte råd med i det fattiga Värmland. I stället förväntades besättningarna på pråmar och båtar att hjälpa till med slussningen. Den som vägrade ålades att erlägga bot till "Fonden för nyktert båtfolk på Clara Elf". Det är som i Jacques Brel sjöng,"Det är inte ingenting att vara en slussvakt".

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post22