Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Sjövägen till Deje - Andra försöket: Vidare mot norr

Hamnar & AnkringsplatserPosted by Mårten Ohlsson Sun, November 13, 2011 18:32:42
Efter att - om än landvägen – ha angjort Forshaga, passerat slussen och kanalen känns det som om expeditionen är en framgång. Styrkt av detta blickar jag norrut. För även om slussen inte är farbar bordet det finnas spår av en hamnanläggning i Deje, fyra mil uppströms från Vänern. (På älvar och kanaler mäts avstånd i kilometer inte nautiska mil.) Följ med på fortsättningen av Sisyfosresan och sökandet efter sjövägen till Deje.

En igenvuxen parkeringsplats bakom den nedlagda vårdcentralen har förvandlats till en skeppskyrkogård. Förmodligen lämnades båtarna där när flottningen på Klarälven upphörde 1991. Bland vraken finns flottningföreningens Lustenbåtar som drog timmersläpen på Klarälven. Intressantast är ändå båten med den stora plogen under förskeppet Jag anar att hon använts för att skotta undan sandbankar så att farleden på älven inte slammade igen utan upprätt höll de stipulerade segelfria djupet på en och en halv meter.

1 En gammal parkeringsplats är nu skeppskyrkogård för flottningsföreningens båtar.

2 Är detta sandplogen som höll farleden fri från bankar? Värd att bevara.

3 Den gamla fabrikshallen med sin glasvägg utgör entrén till ett cyber-punk landskap.

4 "No future" Bland berg av plast sträcker en skorstenen sig som ett långfinger mot himlen.

5 Belysning som gjorde det möjligt att arbeta dag som natt.

6 Fundamentet till en kran?

7 Tornet mitt i älven.

8 En ensam snurrebåt. Det borde gå...

Jag fortsätter genom en närmast obefintlig grind ned mot älven förbi det gamla pappersbruket som lades ner 1977. Industrifastigheten som blev kvar togs över av kommunen och såldes sedan för en krona till ett återvinningsföretag som i dag har sin postadress långt vackrare plats än bland skräphögarna i Deje. Bruksområdet är en öde post-apokalyptisk dröm med berg av återvunnen plast som på nytt gått förlorad. Bland högarna av skräp ligger något som jag gissar är formarna till de Mamba båtar som en gång byggdes på orten. Till och med rivningen av fabriken har stannat av. Mitt i en hög av tegel pekar en ensam skorsten mot skyn som ett uppsträckt långfinger, och hallarna står öppna, inbjudande och skrämmande för alla oss som vuxit upp med cyberpunk och Mad Max Det är knappast heller en kvalificerad gissning att kläderna som hänger på tork skvallrar om att de gamla kontorslokalerna nog även på senare år har används som bostad för inte helt legal arbetskraft.

Men jag är inte här för att se den övergivna fabriken, andra har redan varit där. Jag är här för att leta efter den hamn som en gång måste ha funnits här. Och plötsligt så finns den där; omlastningsplatsen, det som en gång var en öppen yta mellan järnvägen och älven; dykdalberna ute strömfåran; betongfundamentet där det sannolikt en gång funnits en kran och inte minst det torn som byggts mitt i älven och som en gång använts till någonting som ingen längre vet.

På andra sidan älven kör en liten snurrebåt.

Trots allt tänker jag, Det borde vara möjligt att nå hit med båt: Sjövägen till Deje.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post23