Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Liljedal -"Stillheten bor i det blå mellomrommet"

Hamnar & AnkringsplatserPosted by Mårten Ohlsson Sat, March 10, 2012 12:06:36

N 59° 15.927', E 13° 4.744'

Längst ur på bryggan vilar måsarna slött i hettan. De ser bortkomna ut. Omgivningen för tankarna till en skogssjö inte en Vänervik.

Mindre än två sjömil österut spänner Vänerns horisont obruten från nodost till sydväst. Där krusar en varm bris de blå vågorna. Här i hamnen andas stillhet

Hit leder ett smalt sund som öppnar sig bakom ön Knipan. Längs stränderna sträcker sig skogen ända ned till vattenbrynet. När sundet vidgar sig syns på norra stranden de röda husen skymta fram bakom träden strax hitom bron. Sedan syns bryggorna och festplatsen med sin campingplats där midsommar lär firas stort varje år.

Vi är i Liljedal. Det berättas att det var här som förlagan till Absolut Vodka flaskan gjordes. Här fanns ett glasbruk med 150 anställda fram till 1910-talet. Bruket var störst i Sverige på flaskor och buteljer. Nedgången började när järnvägen drogs över Segmon. Där byggdes pappersbruk och ett samhälle växte upp kring stationen. I Liljedal lades glasbruket ned och byn tynade bort. Bruket i Segmon finns inte heller kvar, stationen där är nedlagd och när nya motorvägen till slut drogs utanför byn stängdes affär och bensinmack. Tomma lokaler berättar om en kort storhetstid.

I Liljedal är spåren borta. Ingen kommer hit för att fotografera ruiner och göra webbsidor om kreativ förstörelse. En stillsam idyll för den som menar att det är just så här en idyll ska se ut. Det sägs att det här finns en naturstig och ett glasmuseum. Vår pilot har sagt oss att det går att tanka här. Tyvärr visar det sig att husbilshandlaren bara saluför diesel.

1-2 Det är bara några sjömil från innanhav till insjö

3 Vägen ned mot bron heter Färjevägen, en gång gick en färja över Ransundet.

4 Förtöjda i gästhamnen.

5 Måsarna vilar på båtklubbens brygga.

7 Gästhamnen med brygga och ramp

6 Kväll över Kyrkebysjön - "stillheten bor i de blå mellomrommet"

7 "Hamnkontoret" i Lijedal

En man från Grums som har båtplats här ger mig lift in till Preemmacken en knapp mil bort i Slottsbron. Med jeepdunken på axeln börjar jag min promenad tillbaka. Efter en kilometer längs E 18 vänder jag ned på landsvägen mot Liljedal. Där stannar första bilen och tar upp mig. Medan jag har varit borta har Christina och barnen lagat mat.

- Vi som trodde du skulle vara borta hela kvällen, säger de förvånat när jag är tillbaka efter en knapp timma.

Hamnkontoret

Hamnkontoret i Liljedal är en sparbössa där du förväntas stoppa in hamnavgiften på 50 kronor per natt. För den pengen får du bryggplats vid den bastanta bryggan, tillgång till disk, dusch och toa. Att segla vidare utan att ha betalt för sig känns som otänkbart och djupt oanständigt.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post29