Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Slott & Koja - Läckö & Spiken

Hamnar & AnkringsplatserPosted by Mårten Ohlsson Fri, March 23, 2012 21:42:30

N 58° 40', E 13° 13', N 58° 40.', E 13° 13.'

För några år sedan visade TV dokusåpan ”Riket” (inte att förväxla med den danska tv-serien med samma namn). I den levde deltagarna ömsom ett gott liv som adelsmän på ett slott, och ömsom tvingades de till ett hårt liv som allmoge i en by.

När vi söker natthamn längs Kållandsös norra kust står vi också inför att välja mellan slott och koja. Men vare sig vi väljer att lägga till vid Läckö Slott eller i fiskeläget Spiken kommer vi inte att bli besvikna

Att angör Läckö slott är mäktigt, men också lite märkligt. För även om slottet har stått där sedan medeltiden och fick sin nuvarande form på 1600-talet passar det stora vita stenhuset egentligen inte alls in vid Vänern eller den idylliska skärgården kring Kållandsö. Men nu ligger det där, lika fast som den klippa det en gång byggdes på.

Hamnen

Förtöjd i gästhamnen rakt under slottsklippan blir vi både turister och sevärdhet. Många av alla de turister som besöker slottet går också en runda ned på och tittar på båtarna. Men flottan i hamnen är på långt när så imponerande som slottet. Ett par Marieholm 24, en Nimbus 2600 och vår Myra är de motorbåtar som tillsammans med några 70-tals segelbåtar på knappa 30 fot tar plats vid bryggorna.

Men slottet är som sagt mer imponerande. Med museum, butik, örtagård, guidade visningar, opera, turbåt, badplats och evenemang har slottet något för alla. Både vuxna och barn kommer att fascineras. Och under valven i slottskällaren finns den restaurang som min syster beskrev med orden ”inte billigt men prisvärt”. Vi äter kalvstek och noterar att hon hade rätt.


1 Att angöra Läckö

2 Flottan i Läckös hamn är tämligen oglamorös.

3 "Inte billigt - men prisvärt"

4 Soluppgång vid Läckö

5 Fisk på uteservering i Spiken

6 Turbåten MS Magnus Gabriel som numera seglat färdigt, hade fått namn efter forna slottsherrar. I dag ägs slottet av staten.

7 Svanar är världens läskigaste djur tycker jag, men inte Petter.

8 Hamnen i Spiken


Spiken

Utröstade från slottet styr vi till Spiken i viken bredvid. Liksom Läckö har det gamla fiskeläget, kanske det enda insjöfiskeläget i landet, genomgått sin metamorfos och också blivit till turistanläggning.

Gästhamn, stuguthyrning, rökerier och restaurangverksamhet står säkert för en större del av näringsfånget i dag än fiske. Av prisnivån att döma lever man gott. Å andra sidan så finns det bränsle vid kaj (sedelautomat) och ett hus med toa och diskmöjligheter nästan nere vid bryggan. På Läckö får man däremot promenera en bra bit. Den som inte sätter sig på den finaste krogen i Spiken kan välja att få sin nyrökta sik serverad på engångstalrik under enklare former eller köpa fisk och äta i den egna sittbrunnen.

Men egentligen behöver man inte välja mellan slott eller koja. Landvägen är det bara drygt två kilometer mellan hamnarna och om man inte orkar gå promenadvägen genom skogen går det till och med buss.

  • Comments(1)//myrablogg.rodarummet.net/#post30