Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Mitt kök - inside information

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Sat, March 31, 2012 11:22:36
Segel eller motor? Sprit eller gasol? De är viktiga frågor för varje båtägare. Själv har jag motorbåt och ett Origo spritkök, som varken kräver mast, installation eller gasoltub som tar plats. Förra året renoverade jag byssan till modernare standard, men för att få mat på bordet gäller det att lägga lite omtanke också på utrustningen i köket.
Mina grytor och pannor är valda med omsorg. En vid gryta med ganska tunn botten är stabil och tar tillvara värmen från blosset bäst. I den kokas vatten till potatis kaffe och diskvatten.

Stekpannan är en teflonpanna med två handtag, höga raka kanter och lock som jag efter mycket letande hittade på ÖoB och önskade mig som en högst personlig julklapp härom året. Förutom att steka i är den perfekt för att laga paella, göra grytor eller poppa popcorn i. Med locket på blir den fort varm, och maten håller värmen.

1. Grytor och pannor

2. En titt i hemliga lådan

3-4. Frukost med burkugn och farmors gamla kaffepanna

Plast och vassa knivar.

Vassa matknivar är bra i en båt. Ofta sitter man lite på trekvart och äter. Plastredskap är snälla mot grytor, lätta att diska och torka och står emot påväxt (något som trä inte gör). I båten använder jag ofta sax för att inte spilla när jag öppnar förpackningar eller gör sallad.

Beredningskannan med lock och gradering från Biltema är en liten favorit. Den är stabil som tillbringare, men den fungerar också som skål att blanda i. En filékniv är perfekt till kött, grönt och bröd eller om man lyckats hitta en fisk. Lätta böjliga skärbrädor och durkslag i silikon och lufttäta burkar säljs dyrt i båtaffären eller för några tior i lågprisaffären.

Skafferi.

Det finns två sorters båtmat. Sådan mat man har ombord och sådan mat man tar ombord. Jag försöker alltid att ha ordentligt med mat ombord. Inget ska saknas för att kunna improvisera ihop en måltid; konserverad skinka, korv och grönsaker liksom pasta, potatismos och färska morötter är exempel på mat som kan finnas ombord.

Vad jag har ombord kan variera lite från år till år, och gränsen mellan ”ha mat” och ”ta mat” är ibland flytande. Men tillbehör som oliver, soltorkade tomater, parmesanost, senap, olja, vinäger buljongtärningar, kryddor och portionsförpackningar med chilisås och soja, finns också med för att sätta piff på en middag.

Självklart finns det i förråden också kaffe, kex, dricka, bake-offbröd och allt som behövs för att kunna fixa fika och frukost. Till det är förpackningar med ost i kuber och små marmeladburkar också trevlig att ha ombord.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post31