Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Vårvinter på Vinga

Hamnar & AnkringsplatserPosted by Mårten Ohlsson Wed, April 04, 2012 17:27:03

(N 57° 37, E 11° 36)

Årets första båttur brukar var en runda med gummibåten på viken i mitten på april. I år blev det annorlunda, inte bara för att isen gick redan den 27 mars. I stället blev det andra vatten som befors; fjärdarna utanför Hönö och ett besök på Vinga. Och jag får under trivsamma former bli varse att gammal är äldst.

- Det blåser lite i dag, säger jag till vår skeppare

- Ja, det blåser lite i dag, svarar han med betoning på ordet lite.

- I går blåste det mer, i dag är det gammel sjö, fortsätter han.

Jag berättar att sist jag gick i de här vattnen, på väg hem till Karlstad från Hyppeln, blåste det kuling. Och att min fru sedan dess tycker att så länge det inte blåser mer än så är det trivsamt att vara på sjön.

Han berättar att båten, en Lochin 40 workboat är byggd på Gurnsey, köpt i England och hemseglad därifrån. Vi är rörande eniga om en riktig båt har rakaxel och gör ungefär så många knop som hon är lång. Hans är tio vår är sju.

Sälar & harar

På en klippa i vattenytan strax utan för Södra In-Vinga vilar en sälflock. De guppar behagligt i vågorna och lapar sol. När vi närmar oss glider de ned i vattnet, men snart tar nyfikenheten över. Deras blanka huvuden sticker upp runt båten och de tittar på oss med stora svarta ögon. På mina fotografier skymtar små svarta prickar.

En gång bodde det 50 personer på Vinga året runt. Där samsades lotsar, fyrskötare, deras hustrur, barn och skolläraren i stugorna, medan getter och kor delade på gräset i de skrevor som inte var upplåtna för potatis och trädgårdsodling.

Sedan lotsutkiken drogs in 1997 är Vinga en öde ö vintertid. I dag inskränker sig de åretruntboende till några harpaltar. Sommartid är det annorlunda och ofta trång i gästhamnen som sköts av föreningen Vinga vänner. Är vi inte de allra första besökarna för i år så är vi åtminstone de första som skriver in oss i museets gästbok.


1 Jo, då det blåste kuling

2 På väg ut från Öckerö.

3 Titta noga så ser du små svarta prickar; sälar.

4 Vinga ligger öde i väntan på sommaren.

5 Skepparen till rors i sin Lochin 40

6 Den gamla lotsbostaden har renoverats och stugorna hyrs ut till besökare.

Fågelskådare

Än är de inte säsong för ornitologerna. Men om några veckor kommer de samtidigt med sjöfåglarna. Tvåhundra arter ska ha siktats på Vinga. Höst och vår är högsäsong. Ju mer det blåser ju mer fågel kan man se. Storm är bäst. Skepparen berättar att han gick ut med en grupp ornitologer när det blåste 20 sekundmeter i höstas.

- Hu, säger någon som tycker att de tio som det blåser i dag är mer än nog.

- Det klarar hon så fint, säger skepparen om sin båt, men lägger till att om någon passagerare inte gör det så får han eller hon hålla sig ute på akterdäck.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post32