Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Svenskt båtliv behöver (inte) ett Skistar.

Hamnar & AnkringsplatserPosted by Mårten Ohlsson Mon, April 23, 2012 16:15:58
N 58° 8.274', E 12° 7.230'

Skylten pekade lite snett åt alla håll samtidigt. En pil pekade mot himlen och en annan ned mot marken. Tveksamt, ungefär som när man frågar någon som inte riktigt vet efter vägen, pekade den ut riktningen mot macken, samhället och viktigast toaletten. Efter visst letande fann vi den inrymt på baksidan under slussens kontrollrum. Porslinet var utbytt men det glaserade kaklet i brunt satt kvar på väggarna sen den en gång byggdes, tillsynes oberört av tidens tand.

Lilla Edets gästhamn låg på sin holme mitt i älven granne med en riktig fabrik;Inlands Kartongbruk, en del av Knauf Danogips GmbH. En industri med skiftarbetare, som bullrade, rök och tillverkade riktiga varor. Så långt i från suboptimera projektorienterad brandig man kan tänka sig när vi var där sommaren 2010. Jag borde ha följt min ingivelse om att ta barnen i handen; pekat, visat och uppmanat dem att titta, lyssna och andas in doften av en riktig fabrik. Men nöden hade ingen lag och vi var tvungna att finna toan.

En brytningstid
Nu är det för sent: Den 18 april 2012 tog en 116 årig epok slut när den sista rullen kartong var färdig och bruket på ön lades ned.”ökade kvalitetskrav som medfört allt högre kostnader har/---/ lett till att ägarna beslutat sig för att lägga ner bruket.”

Nu ligger den stora fabriksbyggnaden i tegel där mitt i strömfåran utlämnad åt postindustrialismens krafter och väntar på framtiden. Men efter ett sekel med processindustri är det inte bara bara att upplåta fastigheten för reklambyråer, industrihistoriskt upplevelsecenter eller livsstilsboende. En miljövänlig avveckling inför återlämnandet av ön till Sjöfartsverket är inledd.

1 Om man ska tro skylten ligger turistinformationen i hamnbassängen.

2 Slusskammaren med fabriken som fond

3 Toan med 70-talets lyxigaste Höganäskakel. Köp svenskt...

4 Förtöjda i hamnen.


Toan
Den fungerande industrin som turistattraktion, där morgontrötta fritidsskeppare bevittnar skiftavlösning och käkar lunch i personalmatsal med stålstolar och bord med Perstorpsplattor är inte längre möjlig. Men toan finns kvar. Och låt det så förbli. Låt inget Promarina sätta klorna i den för att göra den lika genuin som en alphydda i svenska fjällen.

Visst, en viss kommersiell utveckling av hamnen skulle kunna gagna både sjöfarare och det lokala näringslivet: En pirra att låna för att dra bensindunken till Preem-macken uppe i backen. och en skylt om var närmast belägna pizzerior ligger vore en inte så dumt. Men sen räcker det: Bättre service, fler faciliteter eller mer attraktioner behövs faktiskt inte.

För vi är på resa genom älvdalen där välstånd en gång byggdes av det vatten som var både kraftkälla och transportled. Vi är bara ännu en av alla de som färdats och lagt till här. Det är märkligt och mäktigt och det är större än ännu en väl regisserad upplevelse i rött och marinblått på vit botten.  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post33