Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Årets bästa dag.

Min BåtPosted by Mårten Ohlsson Mon, May 14, 2012 23:23:26

Så kom den då till slut. Dagen alla väntar på. Även om allt ska vara förberett så känns det ändå lite pirrigt. Jag vaknar tidigt och lyssnar efter regnstänk och blåst. Blir det ösregn och storm eller håller prognosen från SMHI? Det är dagen då det är dags för sjösättning.

Förra veckan vaxade jag skrovet och dagen innan provstartade jag motorn som glatt vaknade ur vintervilan. Den snöfattiga vintern har gjort däcket smutsigare än någonsin. Jag spolar av det med högtryckstvätten. Sedan sätter jag och Andrine oss mot en solvägg och äter tekakor och bullar med kaffe och Champis medan vi tittar på de båtar som ska i sjön innan det är vår tur.

Andrine fnissar förtjust och häver ur sig syrliga kommentarer om motorer som inte vill starta och nervösa besättningar som får milda tillrättavisningar av kranföraren. Sen är det vår tur. Vi har gjort det några gånger. Vi jobbar lugnt men effektivt. Väl i sjön startar motorn på första försöket. Det skummande kylvattnet säger mig att jag nog borde ha kört igenom några hinkar vatten till i går. Jag dövar mitt dåliga samvete med att lova mig själv att miljökompensera med KRAV-märkta morötter och att inte åka till Thailand i år heller.

Så dör motorn och den vill inte starta. Jag kollade brytare och tändstift och tankade i ny soppa i går. Startmotorn går, motorn tycks tända men den går inte i gång. Jag chokar, stryper gasen, stryper choken, ger gas men ingenting händer.

-Men vänta, i går öppnade jag väl bensinkranen? Och vred jag inte på kranen i dag också?

-Jo, så var det.

Efter att ha skruvat på den och tryckt två gånger på bensinpumpen drar motorn i gång och vi lägger ut.

1 Vid bryggan, vårfin med nyrenoverat kapell

2 Hängande i luften på väg mot sitt rätta element.

Vind i nosen

Närmare 10 M/s från sydväst möter oss när vi kommer ut ur hamnen. Andrine frågar intresserat om vågor och vind och lyssnar uppmärksamt på svaren: Att de gungar mest när man har vinden från sidan; att man ska ta vågorna lite på bogen och att det är bra att dra på lite så vår bogvåg och inte stäven tar sjön när vi surfar in mot Skoghallsådran.

Vi glider genom älven och snart är Elsa Giraff hemma i viken. Där ligger hon nu. Nyvaxad med renskrubbat däck och nytvättat kapell och det är nästan sommar.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post35