Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Stoppa tjuven - Var hederligare!

BåtkulturPosted by Mårten Ohlsson Wed, May 30, 2012 18:59:55
Kanske beror det på mitt besök på Vinga men hur som helst så kommer jag kommer jag att tänka på Evert Taubes visa "Linnea - Jag har skrivit till mig flicka" med raden "Fast på land går värre hajar än man skåda får på sjön". Och ställer frågan om inte vi fritidsskeppare själva har ett visst ansvar för en del av piratdåden i våra hamnar.

Handen på hjärtat hur mycket är det egentligen man har ombord som man inte kan undvaras. Inte mycket! Ok att semestern kanske blir förstörd om någon seglar eller (kanske troligare) kör i väg med hela ens båt. Men å andra sidan är man är ju inte garanterad bra båtväder, och är det bra väder så finns det mycket trevligt att göra på sommaren även om man råkar vara utan båt. För trots allt handlar de flesta stölder ombord om lösöre med ett ganska ringa ekonomiska värdet, förutom när rapporten till försäkringsbolaget ska fyllas i: Då förvandlas Ray-Ban kopior, gamla badhanddukar och regnkläder från rusta och ÖoB till dito nya original och märkesvaror från Henri Lloyd och Musto, ”för så gör ju alla”. Och vips är vi bedragare och skyldiga till minst lika allvarliga brott som de som bestal oss. Jag har till och med varit med om att en båtägare tillkallade polis för att de skulle intyga att hans båt hade haft påhälsning av tjuvar och pirater, som ratade 10” plottern i båten bredvid till förmån för att vandalisera hans kapell genom att sprätta upp sömmarna och sno åt sig några små prylar. Ska jag vara välvilligt inställd så kanske det var ett ihärdigt åskregn som fick sömmarna i hans gamla kapell att rämna.

Därmed har vi tips nummer ett, mitt bästa: Var ärlig. Om du blir bestulen, ange sanningsenligt vad du blivit av. Och ta gärna en funderare över om dina solbrillor verkligen låg i båten eller om det kanske var så att de åkte i vattnet eller glömdes kvar sist du var ute och badade. - Och med detta tips blir med ens världen lite hederligare, och på sikt försäkringspremierna lite lägre.

1 Den fina boxen från redknows som jag hoppas alla köper.

2&3 Min hemgjorda hemliga låda

Tips nummer två.

Det finns faktiskt några saker som i alla fall inte jag vill bli av med och det är sådant som plånbok med kör och betalkort, mobil, nycklar. Det är värt några kronor, i fel händer kan det bli riktigt dyr, och att skaffa nya innebär en massa strul.

Man kan självklart gömma undan sådana saker ombord. Men antalet gömställen på en båt är begränsat och en någorlunda begåvad pirat borde kvickt kunna räkna ut var man ska leta. Att den som går och badar stoppar sin I-phone i tanken är föga troligt. Därför har jag byggt en liten låda. Eller rättare sagt av en överbliven låda till ett nattygsbord och en gammal kökslucka, två gångjärn och ett lås har jag byggt en låda. Självklart är det varken brand, bryt eller dyrksäkert för den förslagne. Men det sitter hyggligt undangömt och tillräckligt trångt för att det där inte ska vara helt lätt att bearbeta med verktyg, Speciellt inte när jag förstärkt lådan och bultat fast den ordentligt i ett skott.

Som bonus så slipper jag själv rota runt och leta efter mina klurigt gömda värdesaker.

  • Comments(2)//myrablogg.rodarummet.net/#post37