Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Om båtar med stort B

BåtkulturPosted by Mårten Ohlsson Tue, July 03, 2012 17:12:16

Namn som Nimbus, Ryds och Storebro har känst beständigt. För inte så många år sedan samlades varumärkena i en hamn. I dag begärde sig företaget i konkurs. En epok går kanske till botten. Men än i många år kommer båtar Nimbus-, Ryds och Storebro att befara våra farvatten och göra verklighet av vårda båtdrömmar.

Det började med Nimbus 26. På 1970-talet var den tillsammans med Albin 25 båtsveriges svar på Saab 99 och Volvo 140 familjebilen/båten med stort B.

Med båtar för kungen och de rika hade Storebro en annan historia. För de flesta var det båtar med ett stort B av annat slag. De var båtar att drömma om. Själv drömde jag om en Storö IV och läste sönder broschyren som jag fått av min far som sålde verktyg till varvet

Ryds ekor har nog aldrig varit drömbåtar direkt. Men de har ändå när drömmar om rekordgäddan för många. Och jag gissar att vi att vi är många som, även om inte fått gammelgäddan på kroken, i alla fall dragit upp en och annan abborre i en båt från Ryds.

Storö IV aka. Storebrobro 34 Drömbåten med stort D.

De här företagen har varit med och navigerat förbi rekordår, oljekrisen, 90-talskrisen, yuppie-era, 90-talskrisen, it-bommen med tillhörande kris, högkonjunktur och finanskrisen. Men nu är det alltså slut, i alla fall på ett tag. Svenska båtvarv har ju en förmåga att återuppstå.

Ekonomisidornas journalister må spekulera över varför det gått som det gått. Att ett företag på några år gått från 600 till tvåhundra anställda. Men själv tror jag att mycket av förklaringen är just att Nimbus 26 tillsammans med Albin 25 fortfarande är familjebåten med stort B.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post41