Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Båtturen man undviker i det längsta - Sörvikshamnen.

Hamnar & AnkringsplatserPosted by Mårten Ohlsson Sat, October 27, 2012 00:25:44

N 59° 18', E 13° 29

Det finns båtresor man helst inte gör. Platser man undviker eller drar sig för att sätta kurs mot. Ett sådant ställe är Sörvikshamnen. Inte för att det är en dålig hamn tvärt om. Den är hemmahamn för Skoghalls båtsällskap, båtklubben jag är med i. En välutrustad hamn med bryggor kran, Vänerns bästa kranförare, båtskjul och uppläggningsplats. Och det är där skon klämmer. Det är där vår båt har sin uppläggningsplats.

Förutom på våren när vi lägger i båten är jag nästan aldrig där. Det är en fin tur därifrån. Först en bit inomskärs med trevligt kluckande vågor. Vi får liksom känna på vandra besättning, sjön och båten. Sen rundar vi pappersbruket. Då ligger hela Vänern öppen mot sydväst en sjömil innan vi glider in i älven. Först uppströms i förbi helgdagslediga flanörer och metare längs Skoghallsådran och sedan nedströms mot bryggan i Mariebergshamen. Har vi ännu mer tid och riktigt fint väder kan man runda hela Hammarön och komma in från öster. Först ut på riktigt öppet vatten vid Skagens fyr och sedan gå in genom skärgården på östra sidan. Det är fint.


1. Skoghallsfyr - lägg märke till Götakanal biljetten

2 På plats på kärran - om ett par sekunder!

3 Frusen besättning - smått fruesn med en mugg Oboy!

4 5 knop FÖG + 2,5 knops ström i Skoghallsådran,

Men resan i motsatt riktning, den som vi gör var höst med den är det annorlunda. Man drar sig för den. Tänker vi tar den nästa helg. Det kanske blir några fina dagar till. Sedan kommer dagen. En lucka i molntäcket en lördag utan blåst eller en söndag när det slutat regna. Till slut går det inte att skjuta det längre.

Efter en båttur lyfter någon av klubbens lugna skickliga kranförare Elsa Giraff upp på land. När hon väl sedan ligger där och fått glykol i motorn känns det rätt bra. Och då är det dags att börja drömma om nästa båtsommar.  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post43