Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Paella marinera

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Mon, March 04, 2013 22:44:31

-Paellan du gjorde sist smakade bättre än den här.

-Sist jag gjorde paella var när vi var på båtsemester.

-Jag vet, svarade min fru.

Vi satt på en ganska hygglig restaurang och åt en ganska hygglig paella. Vackert gul med färska grönsaker och hela musslor i skal. Ändå sa min fru på fullt allvar att den jag gjorde var bättre. Hemligheten var inte att jag hade ett kuvert saffran i plånboken och att den vi åt sannolikt var vackert gul främst av gurkmeja. Hemligheten heter grötris.

I alla recept står att man ska använda långkornigt ris. Det är fel. Riktig paella ska göras på grötris. Vi lärde oss paella i Valencia, paellans hemstad på vår bröllopsresa. I det utdikade våtmarkerna i Albufera utan för stan odlas ris, rundkornigt ris även kallat grötris.

Basen är alltså rundkornigt ris 1 dl/pers, lite saffran, hönsbuljong(tärning), vitlök och en skvätt vittvin om du har. Allt blandas ned i den personliga stekpannan Sen kan du improvisera: En skivad choritzo, några oliver, fisk, strimlade soltorkade tomater eller paprika, en kanin, kycklig eller (konserverade) musslor eller räkor. (Skaldjur liksom ärtor läggs i sist och ska inte koka)

Det finns några ursprungliga varianter men det är ungefär som med pizza. Ingen ska sätta näsan i vädert och säga att vare sig kebabpizza eller pizza uppkallad efter stadsdelar eller hemmalaget inte skulle vara riktig pizza.

Vegetarisk paella är garanterat fri från hästkött.

Men så vi har provat paellamix. 3-4 väldigt små portioner i en påse som pimpades med kassler, oliver och en burk musslor. Den var snabb lagad men har man brått tror jag det är bättre att satsa på minutris nästa gång  • Comments(1)//myrablogg.rodarummet.net/#post69