Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Om kungligheter, påvar och konserver.

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Sun, March 17, 2013 15:12:30

Handen på hjärat: Kungligheter, påvar och konserver är utan tvekan anakronismer de funktioner de en gång hade är hopplöst överspelade.

Makt ska utövas av folket, äktenskap och relationer är angelägenhet för var och en oberoende av kön eller börd och sedan den miljövänligare Tetra Brik tog över de krossade tomaterna är det väl egentligen bara majskornen till fredags tacosen som måste köpas i konservburk.


Den som vill kan slå till på ett Bullens coctailtrumsett framtaget av Hellstone

Ändå finns de där. Plåtburkarna, kungligheterna och påvarna skramlandes och tagandes plats - kan tyckas - helt i onödan i våra liv.

För mig är dock vilken son eller dotter till en polis eller gruvarbetare lika god som en ann´. Därför ägnar jag min tankemöda åt konserver.

Mat för Oceaner

Om man inte ska ge sig ut på världshaven kan man klara sig utan många konservburkar ombord. Under flera år kryssade vi runt på Vänern och dess till- och frånflöden med en burk persikor ombord. Jag och dottern satte till sist i oss den i samband med en höstupptagning. Värre var det med sardinburken med Gustav V på. Hur den till slut försvann har jag faktiskt ingen aning om. Men borta är den.

Däremot hittade jag både en burk Bullens Pilsner korv och en burk Stabburet Leverpostei - Myra är som bekant en norsk båt - när jag i dag kikade i matkällaren. Burkar som senast till midsommar kommer att vara omsatta och ersatta med nya.

Jag säger inte att Leverpostei eller Bullens pilsnerkorv smakar bättre än Kung Gustav sardiner i tomat men i motsats till ABBA hanterar Scan och Stabburet sina burkar med finess. Abba har föga lyckosamt ersatt det gamla omslagspappret med en påse, och på den och hemsidan har man smetat på en blaffa som talar om att burken är rik på omega 3.

Stabburet däremot balanserar tradition och förnyelser. Med jämna mellanrum byter man leverpostei-unge på burken. Då skriver aviserna artiklar om vad de gamla postei-barnen gör nuförtiden. Och vid senaste bytet tog man burken in i 2000-talet med en liten jenta på burkens bild.

Bullens-punkt-se vårdar retro känslan. En tid kunde man till och med beställa en smärtingbag med texten Bullens på. Och vem vet - i väntan på att Abba kommer ut med en modern V Gurra - kanske Scans nästa kampanj som parallell till dagens matskandaler, tar sitt avstamp i salmonella och Alvestaepedemin som på 1950-talet var upptakten till att Bullens korv överhuvudtaget kom till.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post77