Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.En hyllning till akterruffen

BåtkulturPosted by Mårten Ohlsson Tue, March 26, 2013 23:11:00
Inte sällan rynkar båtjournalister på näsan och säger fi-dong när
dubbelruff kommer på tal. Två rum och kök är ingen riktig båt, sägs
det. Omodernt, opraktiskt och olidligt. Så exemplifierar de med svårigheten att ta sig up på badbrygga, och istället hyllar de moderna båtar med mittkabin.

interiör från en mysig akterruff

Men jag har en teori: Att kliva upp på en akterhytt och ned på andra sidan. Vad man nu har där att göra är egentligen ingen stor ansträngning. Men de flesta båtjournalister är män, medelålders män. Medelålders män är ofta feta. Därmed följer att det är magen och inte akterhytten som sitter i vägen.

Den hyllade mittkabinen innebär att du för att sova kryper in i en dubbelsäng under durken. I en sådan får du även på en hyggligt stor båt, en höjd över näsan när du ligger ned som får ett fjälltält att framstå som rymligt. Man undrar om skribenterna tänker sig att själva sova där?

Akterhytt däremot är fint. Där kan barnen hållas och göra vad de vill.
De kan ha sina saker utan att föräldrarna får tokspel på att nallar, böcker och Nintendospel samlas i en enda röras. Dessutom är det en mysigt och man får egen säng.

Det betyder också att man varken riskerar sparka på eller kliva över varandra. Ett förhållande som inte är så fel om man tänker sig ha med sig gäster som inte är (äkta-)par med på turer med övernattning. De som ligger där bak slipper också snarkningarna från förpiken och vice versa

Sen kommer vi till det allra bästa med akterhytt. Antag att du ligger och sover i din mittkabin. Klockan sex på morgonen vaknar skepparen. Med raska steg styr han från sin captains-bed i förpiken till badbryggan i aktern för sitt morgondopp. 100-kilo gubbe klampar över den 10 mm tjocka glasfiberyta som bildar tak över mittkabin och golv i sittbrunnen. Helt plötsligt vet du hur det är att befinna sig inuti en bastrumma på en rock-konsert: Det är något som du egentligen varken vill eller behöver veta.

Hade båten däremot haft akterhytt hade kaptens bristande vighet effektivt hindrat honom från att börjar klampa på ditt tak och du hade lugn kunnat sova vidare.

  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post87