Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Lufttorkad Lyx

BåtmatPosted by Mårten Ohlsson Thu, March 28, 2013 23:30:14

I dag var det dags att smaka av årets mest lyxiga men lätt lagade mat. Ett lång kok utan dess like. Den lufttorkade skinkan. Strax efter jul köpte jag en julskinka på extrapris. Tre månader senare är den förvandlad till en lyxig lufttorkad skinka värd hundratals kronor, om jag skulle köpa den i butik, utan att jag behövt lyfta ett finger.

För några tior per kilo blev den min kring nyår. Jag har inte behövt göra mer än att bära hem den, ta ut den ur plastförpackningen, torka av den och hänga upp den över fjärrvärme aggregatet i källaren.

Där har den sen fått hänga i tre månaders tid. Nu är den klar och provsmakad. Fjärrvärme aggregatet är ett perfekt ställe att torka kött på: Spillvärmen gör att det blir en svag men stadig luftström som har väldigt låg relativ luftfuktighet. (den är ju nyss uppvärmd). Ytan på köttet blir snustorr och då finns det ingen risk att köttet surnar, ruttnar eller möglar.

Förra året provade jag att göra som livsmedelsindustrin, fuska och koka den innan jag torkade den. Det gick snabbt och blev bra. I år var jag mer grundlig. Ingen kokning bara torkning. Det tog längre tid men blev ännu bättre.

Läs mer om lufttorkad skinka  • Comments(0)//myrablogg.rodarummet.net/#post89