Myra(b)loggen

Myra(b)loggen

Om Myra(B)loggen

Myra(b)loggen är en del av Myrasidan www.myraboats.tk
Kontakt marten.ohlsson@rodarummet.net
På Myrabloggen läser du om Myra båtar, båtliv, gästhamnar, båtmat, fritidsbåtar och båtkultur.Kocken och hans båt #blogg100 Dag 7

BåtkulturPosted by Mårten Ohlsson Wed, March 12, 2014 23:00:17

Det fanns en tid när unga män som ville se världen kunde gå till sjöss. Men att mönstra på som obefaren matros, mässpojke eller kökselev var inte alla gånger enkelt. Om detta handlar filmen Kocken.


Filmen Kocken är ett drama som utspelar sig i byssan på ett handelsfartyg år 1969. På roll listan finns Kjell Bergqvist men den mest spännande rollen innehas av är fartyget; Snow Drift ett gammalt Salén fartyg som spelar sig själv.

Filmen utspelar sig och är inspelat på och kring fartyget som är något av en tidskapsel från den tid hon var Salén Rederiets modernaste skepp och stolthet. Vi får följa med ombord på en resa från Göteborg till Sydafrika på ett fartyg där inget är vad det verkar, ingen är att lite på.

Saléns var en av de stora svenska redarfamiljerna fram tills 1984 då de gjorde en av örra seklets största konkurser. I flottan fanns då kylfartyget Snow Drift. Hon var ett av sju systerfartyg som rederiet lät bygga kring 1970. Med däckshus och kommandobrygga midskepps, ett djärvt språng i stäven och ett nästan segelbåtsliknande akterskepp var hon en vacker mycket båt.

Sina sista år var hon bekvämlighetsflaggad på Cook Island och ägdes av rederiet Holy House Shipping. Ett rederi som gjort sig känt för att segla i smått grumliga vatten och hålla sig undan så mycket avgifter och kontroll som möjligt. Och så sent som 2012 kördes hon upp för upphuggning på stranden i Indiska Alang. En av de skeppskyrkogårdar där uttjänta fartyg huggs upp under vidriga förhållande för arbetare och miljö. Något att tänka på nästa gång du läser om Mats Ruhne och hans Toscanska vingård. http://www.terreno.se/ i ett mysigt resereportage.

Och hur var det med filmen då: absolut sevärd och får därför betyget Fyra Ankare  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.